Kdy v jezírku spustit filtraci a začít krmit ryby?
Kdy je ten pravý čas na zprovoznění filtrace v jezírku, když není kalendářní jaro a teploty atakují 15 °C? Můžou se již začít krmit ryby nebo hrozí nějaké riziko, pokud se zase vrátí zima?
Všichni jsme již netrpělivě nedočkaví jara. Není se čemu divit, když sluneční paprsky a denní teploty přes 10 °C v nás probudí aktivitu jarní přípravy zahrady, včetně jezírka.
Kdy zprovoznit filtraci v jezírku?
Odpověď je jednoduchá: „Čím dříve, tím lépe“.
Pro jezírko je nejvhodnější, pokud filtrace běží značnou část roku. Vlastně od rozmrznutí do zamrznutí vody v jezírku. Přesné datum ale nikdo dopředu nedokáže sdělit. Vše se odvíjí od stability počasí a teplot. Pokud někdo spustí filtraci již koncem února či začátkem března a opravdu již nebude mrznout ani přes noc, tak je to správné rozhodnutí.
Jenže když se vrátí zima s tím, že několik dnů bude přes den minus 8–10 °C, musíme vše znovu „zazimovat“. Jediná možnost je sledovat dlouhodobou předpověď a kolem půli března by se mohlo uvažovat o zprovoznění. Nejlepší je mít vybudovaný zimní filtrační okruh.
Ve správný čas tedy volte následující postup
- Kontrola filtrační technologie a obvodu fólie
- Odstranění suchých částí rostlin a nečistot
- Spuštění filtrace
- Aplikace startovacích bakterií
Více jsme psali v článku Jezírko na jaře.
Kdy začít krmit ryby?
Odpověď na tuto otázku není jednoduchá, jelikož ryba je studenokrevný živočich (aktivita a metabolismus se odvíjí od teploty okolí, nedokáže si teplo vyrábět sám). Čím dříve ryby začnou konzumovat vhodnou potravu, tím dříve se po zimě dostanou do kondice a zvýší se jim imunita proti nemocem, které jsou právě z jara velmi časté.
Pokud se však voda oteplí a ryby začnout konzumovat dodávanou potravu a pak se náhle vrátí zimní počasí, rybám spíše ublížíme. Zpomalí se jim trávení a nahromaděná potrava v zažívacím traktu může být příčinou k amoniakální autointoxikaci, která vede až k úhynu.
V zahradních jezírkách se primárně chovají kaprovité a jeseterovité ryby. Jeseteři přijímají potravu celoročně. Riziko psané výše platí hlavně pro ryby kaprovité - tedy KOI, karasy, jelce atd. Jak již bylo zmíněno, jarní období je pro ryby rizikovým z hlediska zdravotního stavu a náchylnosti k nemocem, proto je dobré jejich imunitu podpořit kvalitním krmivem a rybími probiotiky.
Jedna vlaštovka jaro nedělá. Ale co kdyby?
Přejeme mnoho pohody, a nejen u vody. Home Pond